Эпифизарно-гипофизарно-надпочечниковая регуляция у больных ювенильным ревматоидным артритом - Соболева, Е.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Обстежено 40 хворих на ЮРА у віці 7–16 років. Виявлено достовірно нижчі показники добового змісту мелатоніну, а так само інверсія ритму його секреції у хворих на ЮРА, що свідчить про формування внутрішнього десинхронозу. Вміст АКТГ був в 2 рази нижче, а рівень кортизолу перевищував в 2,5 рази показники КГ. Відсутність кореляційного зв'язку між даними показниками є наслідком порушення внутрішнього механізму регуляції в системі гіпофіз-кора надниркових залоз.