Методические аспекты экологического мониторинга береговой зоны моря - Агаркова-Лях, И.В.; Скребец, Г.Н. (Культура народов Причерноморья, 2003)
Контрастність суші та моря у береговій зоні та їх активна матеріально-енергетична взаємодія дозволяють розглядати берегову зону як яскравий приклад парагенетичного ландшафтного комплексу. Застосування парагенетичного підходу для здійснення екологічного моніторингу у береговій зоні дає можливість оцінити екологічний стан берегової зони на основі вивчення речовинних потоків між сушею та морем.