Новi дослiдження Вишгородського городища - Бiбiков, Д.В.; Івакін, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2013)
Стаття присвячена археологічним дослідженням на території давньоруського городища у м. Вишгород. За термін польового сезону 2012 р. Вишгородська археологічна експедиція провела ряд розвiдкових робiт, а також стаціонарний розкоп на східному краю Вишгородської гори. Відкрито низку об’єктів ХІІ–XVIII ст., зібраний численний археологічний матеріал, який свідчить про безперервне заселення ділянки з ХІ до XIV cт. На кінець ХІІ – початок ХІІІ ст. досліджувана ділянка могла являти собою периферійну частину садиби заможного вишгородця, яка була частиною масової забудови давньоруського дитинця. Про досить високий соціальний статус її власника свідчить площа садиби, котра мала становити не менше 200 м², а також наявність імпортних та коштовних речей.