Алани на Сіверщині: Ходуня, Вовна, Олтар - Тищенко, К.М. (Сіверщина в історії України, 2013)
Стаття продовжує тему дослідження «Історичний контекст Обести: від Ємадикина до Коцупіївки» у попередньому номері збірника. Якісно нового виміру надали проблемі обставини контактів аланських кочовиків IV-VI ст. з Далмацією і Римом. Найвірогідніше, саме алани мешкали в літніх катунах – сезонних селищах в Україні з назвами від основи Ходун-, Хотин-, – щоосені мігруючи до зимових катунів на теплому узбережжі Адріатики. Топонімічні контексти тем Хотин- (тобто назви сусідніх сіл, річок і урочищ) дали істотний приріст знань про міграції аланів у Наддніпрянщині й на Сіверщині.