Реконструкція дитинця давньоруського Києва. Досвід парку «Київська Русь» - Янченко, В.В. (Сіверщина в історії України, 2013)
У статті розглядається історична реконструкція дитинця давньоруського Києва. Джерелознавчою базою дослідження слугували не тільки матеріали археологічних розвідок, але й писемні свідчення літописів, картографічні матеріали, активно використовувалися загальноєвропейські аналоги. Детально вивчені основні елементи містоутворюючої системи: 1. Вали, рови та наземні дерев’яні конструкції – «заборола»; 2. Компоненти вуличної системи – типи вуличних мостових; 3. Жилий інтер’єр киян – розташування основних категорій меблів – ліжка, лави, скрині, столи; 4. Рослинність давнього міста – дерева, кущі, трави, овочі і квіти, які росли в давньому Києві. Ретельний аналіз згаданих джерел дозволив автору започаткувати реконструкцію давньоруських фортифікаційних укріплень у реальному масштабі.