Морфологический субстрат вторичной митохондриальной дисфункции при транзиторной ишемии миокарда у крысят - Заднипряный, И.В.; Третьякова, О.С.; Сатаева, Т.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В статті обговорюється питання вторинної мітохондріальної дисфункції, що розвивається при транзиторній ішемії миокарду, змодельованій у новонароджених щурів, з позиції її морфологічних проявів. В ході проведеного дослідження з’ясовано, що морфологічним субстратом вторинної мітохондріальної дисфункції при транзиторній ішемії міокарду є розвиток порушень мітохондрій кардіоміоцітів за літичним і вакуолярним типами, що проявляється у вигляді порушень цілістності іх мембран, руйнування крист, а також зміна іх внутрішньоклітинної дислокації, що потребує необхідність проведення своєчасної та адекватної її корецїї шляхом застосування найбільш эфективних енерготропних засобів.