Природа Сіверського краю як життєдайне джерело зміцнення здоров’я людини - Шевель, А.О. (Сіверщина в історії України, 2013)
В статті висвітлюються питання взаємозв’язку навколишнього середовища і здоров’я людини. Автором проаналізовано поняття здоров’я, здійснено опис кліматичних умов Сіверського краю і вплив їх на здоров’я людини з історичних джерел, подано погляди українського біолога, еколога, рентгенолога Миколи Воскресенського на зв’язок організму і довкілля, які не втратили своєї актуальності у наш час.