Оценка гипотензивного эффекта имплантации микродренирующего устройства EX-PRESS в комбинации с факоэмульсификацией при первичной открытоугольной глаукоме - Бездетко, П.А.; Пархоменко, Г.Я.; Медведчук, С.П.; Присяжная, С.В.; Стебловская, И.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження була оцінка гіпотензивного ефекту від імплантації мікродренуючого пристрою EX-PRESS (Alcon) при антиглаукоматозних операціях в комбінації з факоемульсифікацією. Проведено оперативне лікування 103 пацієнтів (103 ока). Середній рівень внутрішньоочного тиску до операції становив 23,8 ± 4,2 мм. рт. ст. Через 6 місяців після оперативного лікування в основній групі внутрішньоочний тиск був в середньому 15,4±2,8 мм.рт.ст., в контрольній 20,3±6,2 мм.рт.ст.. Ефективність імплантації міні-шунта EX-PRESS через 6 місяців після операції була доведена за рахунок зниження внутрішньоочного тиску і наявності післяопераційних ускладнень.