Бринзоламид-индуцированная ретинопатия у новорожденных крыс: альтернативная животная модель неоваскулярной патологии сетчатки - Дёмин, Ю.А.; Белецкая, П.В.; Гапунин, И.Д. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проблема неоваскуляризації сітківки штовхає дослідників до пошуку нових підходів до моделювання,діагностики та лікування неоангіоґенезу. В роботі вівчався вплив бринзоламід-індукованого системного ацидозу на неоваскуляризацію сітківки новонароджених щурівю. Дослідження виконувалося на новонароджених щурах лініі Wistar. У 71% щурів, що отримували бринзоламід на гістологічних зразках виявлена преретинальна неоваскуляризація. Отже, бринзоламід, що введений інтраперитонеально, викликає преретинальну неоваскуляризацію; це може бути використано в подальших дослідженнях неоваскулярної патології сітківки.