К вопросу о нейропротекторном лечения передней ишемической оптической нейропатии - Бездетко, П.А.; Шилкина, Д.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У світі сучасного уявлення патогенез гострих судинних циркуляторних порушень в передніх відділах диска зорового нерва можна роздивляти як складний механізм послідовних мікроциркуляторних та метаболічних порушень, які приводять до пошкодження гангліозних клітин сітківки та їх аксонів. Первинна нейропротекція направлена на розірвання швидких реакцій глутамат-кальцієвого каскаду.Арсенал сучасних засобів нейропротекції дуже великий і не всі вони задовольняють поставленній цілі надання своєчасної та ефективної допомоги в лікуванні ПІОН. Все вищевикладене і стало приводом до розробки нашого варіанту схеми нейропротекторного лікування ПІОН.