Эффективность неинвазивной магнитолазеротерапии и ее комбинации с гипоксически-гиперкапническим стимулом у больных бронхиальной астмой на этапе курортной реабилитации - Савченко, В.М.; Токарева, Е.Р.; Юсупалиева, М.М.; Шатров, А.А.; Шубина, Л.П.; Ковальчук, С.И.; Беляева, С.Н.; Пьянков, А.Ф.; Рева, В.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
У 63 хворих на бронхіальну астму вивчено вплив комбінації неінвазивної магнітолазерної терапії (НМЛТ) і гіпоксично-гіперкапнічної стимуляції (ГГС) на етапі курортної реабілітації. Застосування комбінації НМЛТ і ГГС призвело до більш вираженого зменшення реактивності бронхів і алергічного запалення по клінічних ознаках порівняно з базовим лікуванням, оптимізувало неспецифічні і специфічні клітинні механізми захисту крові, поліпшило вентиляцію легенів, сприяло збільшенню і оптимальному розподілу структури легеневих об’ємів, поліпшило бронхіальну прохідність і призвело до зростання фізичних можливостей хворих, сприяло оптимізації діяльності гуморального компоненту імунітету і призвело до зменшення дефіциту Т-ланки імунітету, понизило початково підвищений вміст в крові всіх продуктів перекислого окислення ліпідів і активувало механізми антиоксидантного захисту, сприяло деякому зниженню показників ліпідного обміну. Використання НМЛТ і ГГС призвело до частково контрольованого перебігу захворювання, підвищило якість життя хворих і сприяло його збереженню протягом півроку після лікування на курорті, чого не відзначено у хворих при базовому лікуванні.