Комбинированное лечение рецидивирующего дистального прикуса у подростков и взрослых - Сысоев, Н.П.; Эльгенди, Ахмед; Лей, Ли; Сысоев, С.Н.; Ростомян, А.С.; Чепель, И.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Під спостереженням знаходилося 19 хворих у віці 15 - 40 років з рецидивом лікування дистального прикусу. На хірургічному етапі комбінованого лікування множинна остеоперфорацiя в 7 хворих основної групи привела до зменшення механічних властивостей кісткі в області премолярiв і сприяла їх швидкому зубоальвеолярному переміщенню. На ортодонтичному етапі лікування під дією сили внутрішньоротової еластичної тяги і знімної піднебінної пластинцi з похилою площиною, проходило зубоальвеолярне подовження в області премолярiв верхньої і нижньої щелеп. У ретенційному періоді лікування досягнуте ортогнатичне співвідношення щелеп і множинний фисурно-горбковий контакт між зубами антагоністами. Ефективність комбінованого лікування підтверджено позитивними результатами клінічних і рентгенологічних досліджень.