Прогнозирование развития предраковой патологии молочных желез у женщин на основании анализа факторов риска - Нор, Г.С.; Соркин, В.М.; Сеферов, Б.Д.; Киселев, Ф.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Обстежено 570 жінок (399 слов’янок, 97 кримських татарок, 74 вірменки). Захворюваність раком молочної залози (РМЗ) була найбільш високою у вірменок - 114,25 на 100 тис. (р<0,001). В результаті побудови математичної моделі прогнозування передракової патології встановлено 2 ознаки, захворювання РМЗ, що достовірно (р<0,03) підвищують ризик (порушення менструального циклу (ОШ=2,4; 95% ДІ 1,3-4,1); а також вік перших пологів старше 28 років (ОШ=2,1; 95% ДІ 1,4-3,1). Побудована на виділених ознаках математична модель з чутливістю 65,0% (95% ДІ 41,9% - 84,9%) і специфічністю - 76,7% (ДІ 59,4% - 90,3%) може бути застосована для виділення груп пацієнток, що підлягають профілактиці раки молочної залози.