Повреждения диафрагмы: прикладные аспекты лечебной тактики - Беленький, В.А.; Бородай, В.А.; Шальков, Ю.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
В багатьох випадках діафрагмальні грижі після закритых травм залишаються нерозпізнанними і проявляються лише при виникненні ускладнень, які потребують, вельми складних оперативних втручань. У хворих, які поступили в стаціонар внаслідок отримання травми, або іншого стану який супроводжувався різким підвищенням внутрішньочеревного тиску при високому стоянні купола діафрагми при відсутності інших клінічних проявів необхідно запідозрити розрив купола діафрагми. Діагностичними методами вибору при розривах діафрагми слід вважати рентгеноскопію органів грудної клітини, відео торакоскопію так як при подібних ушкодженнях до наступлення некротичних змін патологічних змін з боку защемлених органів черевної порожнини не визначається.