Состояние общей слезопродукции и времени разрыва слезной пленки у женщин с гиперпролактинемией в комплексном лечении синдрома «сухого глаза» - Иванова, Н.В.; Чистякова, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою роботи було вивчити клінічну ефективність комплексного лікування синдрома «сухого ока» та динаміку загальної сльозопродукції та час розриву сльозової плівки у жінок при патологічній гіперпролактинемії. Було обстежено 96 жінок (192 ока) у віці від 16 до 45 років. Хворі були розділені на 3 групи у залежності від рівня пролактину та тестостерону у сироватці крові. Кожну групу спостерігали до лікування, та через 1 і 6 місяців лікування. Встановлено, що у пацієнтів з системним гормональним дисбалансом, особово при наявності гіперпролактинемії та тестостеронової недостатності складніше відновлюється загальна сльозопродукція і час розриву слізної плівки, ніж у пацієнтів, які мають тільки гіперпролактинемію. Дана група хворих вимагає більш тривалого спостереження і лікування у лікаря-офтальмолога і у лікаря гінеколога-ендокринолога (більше 6-ти місяців).