Диагностика патологии зрительного нервана основе метода колориметрического анализа с применением нейросетевых технологий - Иойлева, Е.Э.; Волков, Д.А.; Теслер, М.Э.; Сталь, А.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В даний час в МНТК «Мікрохірургія ока» імені С.Ф.Федорова тривають розробки по створенню автоматизованої системи діагностики захворювань зорового нерва. Створено базу даних, до якої внесено інформацію про 3360 пацієнтів з вродженою та набутою патологією зорового нерва і 100 здорових осіб у віці від 18 до 76 років. Комплект обладнання складався з фундус-камери Zeiss - FF 450, комп’ютера з програмним забезпеченням. Вивчені з обмеженою вибіркою оцифрованих зображень диска зорового нерва з різними діагнозами захворювань вісім нейронних мереж забезпечили постановку правильного діагнозу з імовірністю від 0,85 до 0,96. Результати роботи нейронної мережі в діагностиці наступних нозологічних форм: «Норма», «Атрофія зорового нерва», «Аномалії ДЗН», «Застійні диски», «Глаукоматозна оптична нейропатія», показали наявність достовірних стійких відмінностей. Кращою мережею визнана імовірнісна нейронна мережа 80:80-70-4:1, з рівнем правильної класифікації - 1.0 і поточної помилкою навчання - 0.0. Висновки. 1. Створений нами колориметричний метод діагностики захворювань диска зорового нерва на основі застосування нейромереж є новим і перспективним в офтальмологічних дослідженнях. 2. Створено програмне забезпечення, що доводить можливість точної та об’єктивної діагностики та диференціальної діагностики захворювань зорового нерва по колориметричним еталонам за допомогою самонавчальної системи. 3. Нейромережі, навчені за обмеженою вибіркою оцифрованих зображень диска зорового нерва, забезпечили постановку точного діагнозу з імовірністю від 0,85 до 0,96. 4. Впровадження нової експертної медичної офтальмологічної системи може призвести до зміни всієї технології обстеження та лікування хворих.