Значение изменений общего и антиэндотоксинового иммунитета в патогенезе HLA-B27 ассоциированных передних эндогенных увеитов - Копаенко, А.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Обстежено 142 хворих (146 очей) на HLA-B27-асоційовані передні ендогенні увеїти (ПЕУ). У пацієнтів з HLA-B27-асоційованими ПЕУ середній відносний вміст Т-загальних лімфоцитів (CD3 +), середній абсолютний і відносний вміст Т-хелперів (CD4 +), а також значення імунорегуляторного індексу Т-хелпери/Т-цитотоксичні було відповідно на 18%, 17%, 27% і 30% нижче, ніж у контрольній групі (p <0,05). У групі хворих на HLA-B27- асоційовані ПЕУ з системними захворюваннями виявлено підвищення рівнів загальних сироваткових IgA, IgM і IgG відповідно в 1,5, 1,6 раза і на 28% порівняно з контрольною групою (р<0,05). У пацієнтів з HLA-B27- асоційованими ПЕУ визначено підвищення рівня анти-ЛПС-IgА і зниження вмісту анти-ЛПС-IgМ відповідно в 1,9 і 2,7 раза порівняно з контрольною групою (р<0,05). Середній рівень ЛПС-зв'язуючого потенціалу моноцитів у хворих на ПЕУ був на 39%, а гранулоцитів – на 26% нижче, ніж у контрольній групі (p <0,05). При цьому середній рівень ЛПС-зв'язуючого потенціалу моноцитів і гранулоцитів у групі хворих на HLA-B27- асоційовані ПЕУ з системними захворюваннями був, відповідно, на 21%, (p<0,05) і 10% нижче (p> 0,05), ніж у групі пацієнтів без системних захворювань. Отримані результати свідчать про можливу участь ендотоксину грамнегативної мікрофлори кишечника в ініціації і розвитку запального процесу в судинній оболонці ока.