Взаємодія сульфаніламідів з барвниками різних класів - Бойко, М.; Врублевська, Т.; Коркуна, О.; Тесляр, Г. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2011)
Досліджено взаємодію сульфаніламіду, сульфаметазину та сульфадиметоксину з деякими трифенілметановими, азиновими та азобарвниками. З’ясовано, що жоден з досліджуваних барваників не взаємодіє безпосередньо з досліджуваними сульфаніламідами. Однак виявлено, що азобарвники, які містять у своїй структурі резорцинову групу, вступають в реакцію азосполучення з діазотованими сульфаніламідами, утворюючи продукти синього кольору, на відміну від о,о’-гідроксозаміщених азо-барвників, які знебарвлюються при взаємодії з ними. Також з’ясовано, що азо- азинові та трифенілметанові барвники, які містять первинну ароматичну аміногрупу, діазотуються паралельно з сульфаніламідами, утворюючи безбарвні продукти, які не взаємодіють один з одним. Ключові слова: сульфаніламіди, сульфаметазин, азобарвники, трифенілметанові барвники, спектрофотометрія.