Електрохімічна активність аморфних сплавів Al₈₇Gd₅Ni₈ і Al₈₇(Gd,Y)₅(Ni,Fe)₈ у розчинах основ - Герцик, О.; Ковбуз, М.; Бойчишин, Л.; Котур, Б.; Переверзєва, Т. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2011)
Досліджено електрохімічну активність аморфних металевих сплавів (АМС) на основі алюмінію Al₈₇Gd₅Ni₈ і Al₈₇(Gd,Y)₅(Ni,Fe)₈. Сплави готували методом швидкого гартування (10⁵–10⁷ К/с) з розплаву у вигляді стрічки шириною ~2 см і товщиною ~20 мкм. Внаслідок способу охолодження розплаву розрізняли контактний бік (к), який безпосередньо стикається з охолоджуючим елементом, і зовнішній (з). Методи дослідження: хронопотенціометрія, циклічна вольтаметрія та скануюча електронна мікроскопія з аналізатором елементного складу. У лужних водних розчинах NaOH на поверхні АМС Al87Y4Gd1Ni8, а особливо легованих Fe, формуються захисні оксидно-гідроксидні шари, що суттєво підвищує антикорозійний опір поверхні. Якщо атоми Al контактують з електропровіднішими металами, то протони розряджаються на катодних ділянках і не руйнують захисних покрить на матриці сплаву. У водних розчинах NH₄OH корозія сплавів прискорюється. Струми корозії АМС Al₈₇Gd₅Ni₈ зростають у 20–25 разів, а Al₈₇Gd₅Ni₄Fe₄ – тільки у 5 разів, причому потенціал корозії та опір практично залишаються незмінними. Це пояснюється здатністю іонів NH4⁺ до комплексоутворення з Al³⁺ і активізації виходу комплексних іонів у розчин, a також зміною величини активної площі.