Оптимизация инфузионной терапии при операциях на печени - Гусак, И.В.; Козлова, Т.В.; Скорый, Д.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Рішення проблеми крововтрати при великих резекціях печінки є завданням як хірургів, так і анестезіологів. У статті наведені результати застосування методики «малооб’ємної» інфузійної терапії на обсяг і інтенсивність інтраопераційної крововтрати. Крововтрата у досліджуваних пацієнтів була достовірно нижче (p <0,05) в порівнянні з крововтратою у пацієнтів, яким резекція печінки проводилися із застосуванням стандартної інфузійної терапії. Також достовірно нижче була потреба в застосуванні препаратів крові для відшкодування інтраопераційної крововтрати та дефіциту факторів згортання.