Односторонний отек зрительного нерва: особенности дифференциальной диагностики - Иойлева, Е.Э.; Кривошеева, М.С.; Смирнова, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Актуальним є визначення тактики обстеження хворих з набряком диска зорового нерва і виявлення основного патологічного процесу. Матеріали і методи. Обстежена пацієнтка 27 років. Були проведені стандартні і спеціальні дослідження органу зору: HRT (Heidelberg Retina Tomograph), ОКТ (Cirrus, Carl Zeiss), В-сканування, ФАГ, МРТ головного мозку в цілому і орбіт ( МРТ SIMENS SYMPHONY 1,5Т). Результати. У даному випадку ми розглядали 3 можливих причини різкого зниження зору: травматичне ушкодження структур головного мозку, крововилив у мікроаденому гіпофіза, демієлінізуюче захворювання ЦНС. Односторонній характер ураження, значне ураження речовини головного мозку, документально підтверджене вогнище демієлінізації в лівому зоровому нерві, а також ефективність терапії дозволили уточнити діагноз і розглядати цей процес як демієлінізуюче захворювання. У цьому випадку, черепно-мозкова травма була одним з факторів, що спровокував загострення розсіяного склерозу. Висновки: 1 Жоден з діагностичних методів ( МРТ, В-сканування, ОCТ, HRT, ФАГ), узятих ізольовано, чи не був абсолютним критерієм у постановці діагнозу. 2. Для підтвердження наявності набряку зорового нерва достатньо одного зі спеціальних методів (В-сканування, ОCТ, HRT). 3. МРТ головного мозку і орбіти – найбільш інформативний метод в діагностиці розсіяного склерозу за рахунок можливості візуалізації патологічного процесу, а також для виявлення супутньої патології головного мозку. 4. Травма може бути провокуючим фактором для виникнення загострення при розсіяному склерозі.