Сравнительная оценка ранних изменений кровоснабжения и кислородного баланса в области толстокишечного анастомоза в зависимости от техники шва у кроликов - Сапегин, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
В гострых експериментах на кроликах методом водевого кліренсу вивчено зміни локального кровотоку (КТ) та реактивності судин на гіперкапнію (КрСО₂) та гіпероксію (КрО₂) в кишковій стенці, а також методом полярографії – напругу кисню (РО₂) у тканинах м’язового шару стінки кишки. Після проведення резекції кишки між електродами протягом 4 см в першій серії експериментів накладався ободочно-ободочний анастомоз кінець в кінець однорядним безперервним обвивним, в другій серії – двурядным безперервним обвивним швом. Протягом 6 годин після накладання швов спостерігалося прогресуюче уповільнення КТ, зменшення рО₂, пригнічення КрСО₂ та ще більше – КрО₂. Вказані зміни переважали після накладання двухрядного шву у порівняні с однорядним. Отримані дані дозволяють рекомендувати віддавати перевагу однорядним швам при формуванні анастомозів на товстому кишківнику.