Способ профилактики формирования послеоперационных патологических рубцов - Ярешко, В.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Результати клінічних досліджень 21 пацієнта хірургічного відділення, що знаходилися на стаціонарному лікуванні у зв’язку з необхідністю проведення різних оперативних втручань, свідчать про ефективність вживання поляризованого поліхроматичного світла апаратів “Біоптрон AG” для профілактики і лікування рубцевих змін шкіри, ран, що виникають в процесі загоєння. Включення світлотерапії в комплексне лікування келоїдних і гіпертрофічних рубців прискорює загоєння, забезпечує швидшу епітелізацію рани, дозволяє добитися добрих естетичних результатів. Доцільне включення світлотерапии апаратом «Біоптрон AG” в програми профілактики утворення патологічних рубців.