Ультраструктурные изменения в нервном волокне, изученные на экспериментальной модели острой травмы нижнего альвеолярного нерва - Морозова, М.Н.; Шаблий, Д.Н.; Калиберденко, В.Б. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Запропоновано методику формування моделей травматичного невриту на експериментальній моделі гострої травми нижнього альвеолярного нерва. Проаналізовано ультраструктурні зміни в нервовому волокні на 3-ю, 10-у і 30-у добу. На 3-ю добу після нанесення травми відзначається порушення внутрістволовой гемомікроциркуляції внаслідок підвищеної проникності судинної стінки. До 10-ї добі експерименту, в периневральних тканинах і самому нервовому волокні переважають дегенеративно-запальні процеси. На 30-у добу після травми судинно-нервового пучка нижнього альвеолярного нерва, дегенеративно- запальні явища в нервовому волокні змінюються дегенеративними і склеротичними процесами.