Особенности клеточных компонентов слизистой желудка при гастродуодените у детей - Гаргин, В.В.; Долгая, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Представлено результати вивчення патології шлунку в дітей у віці від 7 до14 років із клінічними проявами гастродуоденіту. Для дослідження були використані біоптати слизуватої оболонки антрального відділу й тіла шлунка. Морфологічні висновки представлені відповідно до Сіднейсько-Хьюстонської класифікації хронічних гастритів. У більшості дітей виявлено хронічний початковий атрофічний гастрит. Helicobacter Pylori-асоційованими були всі хронічні помірковано виражені атрофічні антральні гастрити. Секреторна активність була низкою, а мукоїд незрілим як у поверхньо-ямочному, так і в епітелії пілоричних залоз, кількість яких зменшувалося. Зіставлення патогістологічних змін слизуватої оболонки антрального й фундального відділів шлунка в тих самих хворих показало, що найбільш виражені морфологічні зміни відзначалися в антральному відділі й асоціювалися з Helicobacter Pylori. Поширення їхньої колонізації на тіло шлунка так само викликало дистрофічні зміни в епітелії, але були менш виражені. Таким чином, у дітей з гастродуоденальною патологією відзначається порушення слизуватої оболонки, що веде до зниження захисних властивостей епітелію. Хронічний активний гастрит спостерігався у всіх пацієнтів з Helicobacter Pylori. Представлені H.pylori-асоційовані хронічні активні гастрити характеризувалися перевагою змін в антральному відділі; випадків з перевагою змін у фундальному відділі нами виявлене не було серед асоційованих з H. pylori інфекцією. При електронній мікроскопії хронічний гастродуоденіт проявляється відсутністю мікроворсинок, деструкцією апікальної частини поверхневого епітелію слизуватої оболонки шлунка, збільшенням кількості мукоїдних гранул з їхньою дифузійною локалізацією, зменшенням кількості мітохондрій та їх вакуолізацією, зменшенням канальців ендоплазматичного ретикулуму.