Компьютерное моделирование гемодинамики в искривленных сосудах - Зенин, О.К.; Оверко, В.С.; Бескровная, М.В.; Брюханов, В.М.; Руденко, М.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено математичне моделювання течії крові у змінених судинах. Комп’ютерне моделювання було проведено для трьох конфігурацій: 1) слабка ступінь кривизни (вертикальний розмір більше горизонтального), 2) середній ступінь кривизни (вертикальний розмір дорівнює горизонтальному), 3) сильна ступінь кривизни (горизонтальний розмір більше вертикального). Досліджено вплив типу викривленості на інтенсивність та особливості вторинної та зворотної течії крові в судинах у різні моменти часу кардіального циклу. Також були розраховані втрати тиску на скривленої ділянці та амплітуді пульсацій тиску на початку, в середині та виході зі скривлення.