До участі сіверського люду в розвідувальній справі гетьмана І. Мазепи - Корнієнко, М.В. (Сіверщина в історії України, 2011)
У роботі досліджується розвідувальна справа гетьмана Івана Мазепи, зокрема участь у ній сіверського населення, наприкінці ХVІІ ст. Акцентовано увагу на кількох епізодах діяльності посланців, котрі вирушали за кордон для збору відомостей за завданням із Батурина чи сповіщали про почуте й побачене постфактум, після поїздки у приватних справах.