Участь жінок у громадівському русі на Чернігівщині (середина ХІХ – початок ХХ ст.) - Іваненко, О.І. (Сіверщина в історії України, 2011)
Розглянуто діяльність жінок у лавах чернігівської «Громади». Визначено їхні пріоритетні види діяльності: створення недільних шкіл, організація лекцій та літературних вечорів, відкриття сільських бібліотек, збирання фольклорного матеріалу. У даній статті більш детальна увага зосереджена на аналізі діяльності Віри Коцюбинської, Марії Грінченко та Софії Русової у період їхнього перебування в чернігівській «Громаді».