Творча інтелігенція УРСР і влада в повоєнний період (1945-1953 рр.) - Малежик, Д.І. (Сіверщина в історії України, 2011)
Розкрито проблему стосунків радянської влади та творчої інтелігенції в перші повоєнні роки. Простежено вплив тоталітарного режиму на процес формування кадрів українських митців.