Діяльність музейних закладів у висвітленні періодики громадських товариств Правобережної України (остання третина ХІХ – початок ХХ ст.) - Заєць, Л.О. (Сіверщина в історії України, 2011)
У статті досліджується питання висвітлення діяльності музейних закладів, що функціонували при громадських товариствах Правобережної України останньої третини ХІХ – початку ХХ ст. як вагомого складника загальних історико-краєзнавчих досліджень, у періодичних виданнях самих товариств. Охарактеризовано їх внесок у виявлення, збір, опрацювання й представлення у власних експозиціях місцевих старожитностей, значення цієї роботи для збереження майбутнім поколінням багатьох пам’яток старовини. Показана роль діячів громадських товариств Правобережної України в розвитку музейної справи та в історико-краєзнавчому вивченні Волині.