Анатомическая перестройка сосочковых мышц и стенок желудочков в области их отхождения при коарктации аорты - Малов, А.Е.; Васильева, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено вивчення товщин стінок лівого і правого шлуночків сердець дітей в місці відходження соскоподібних м’язів, а також морфометричних параметрів соскоподібних м’язів лівого і правого передсердно- шлуночкових клапанів в препаратах звичайно сформованих сердець та при коарктації аорти. Коарктація аорти по преддуктальному типу супроводжувалася потовщенням стінки правого шлуночка в місці відходження соскоподібних м’язів (р<0,05), товщина стінок лівого шлуночка не відрізнялась від норми (р>0,05). При коарктації аорти по постдуктальному типу спостерігалось потовщення стінок лівого шлуночка в місці відходження соскоподібних м’язів (р<0,05), тоді як потовщення стінок правого шлуночка виявлено не було (р>0,05). Встановлено взаємозв’язок між шириною і товщиною соскоподібних м’язів та морфометричними параметрами товщини стінки відповідного шлуночка серця.