Экспрессия сиало- и n-ацетил-d-глюкозаминоконъюгатов в раннем органогенезе кожи у эмбрионов человека и в структурах келоидных рубцов - Мартынюк, А.В.; Барановский, Ю.Г.; Шаповалова, Е.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У 122 зародків людини у віці від 21 доби до 12 тижнів внутріутробного розвитку на стадіях послідовно від раннього періоду нервового жолобка до початку дефінітивного плодового періоду по класифікації інституту Карнеги і 14 післяопераційних келоїдних рубцях виявлений закономірний перерозподіл глікополімерів — рецепторів лектину зародків пшениці в епітеліальних і мезенхімних закладках шкіри і чотирьох зонах келоїдних рубців. Отримано, що епітеліоцити шкіри на етапах свого розвитку мають велику кількість рецепторів лектину зародків пшениці. Малодиференційована мезенхіма зачатка шкіри має багато WGA-позитивного матеріалу в цитоплазмі і цитолемме клітин. Диференціювання мезенхіми веде до поступової редукції рецепторів лектину в цитоплазмі і збереження їх в значній кількості на цитолемме. У келоїдних рубцях фібробласти зони зростання, що є власне келоїдною тканиною, на відміну від інших зон, синтезують велику кількість глікополімерів з кінцевими нередукуючими залишками N-ацетіл-D-глюкозаміна і сіалової кислоти.