Волинські чехи в українській визвольній боротьбі (на прикладі колонії Купичів) - Антонюк, Я. (Український визвольний рух, 2014)
У статті на основі краєзнавчого матеріалу, архівних документів та спогадів очевидців показано роль чеської колонії Купичів (нині територія Турійського району Волинської області) в українській визвольній боротьбі. Головну увагу зосереджено на подіях українсько-польського конфлікту 1943—1944 рр. та функціонуванні військової бази Армії Крайової у цьому населеному пункті. Подано альтернативну польській історіографії версію участі чеської громади Купичева у міжнаціональному протистоянні. Доведено, що чехи намагалися дотримуватися нейтралітету, порушуючи його лише під тиском обставин. Спростовано твердження про вороже ставлення підпілля ОУН та УПА до чеської національної меншини.