Іван Гель — спадкоємець ідеї українського визвольного руху та збереження національної пам’яті - Єзерська, І. (Український визвольний рух, 2014)
На прикладі громадського діяча, шістдесятника Івана Геля досліджено спадковість українського визвольного руху, що в другій половині XX ст. набирав нових, раціональних відповідно до реалій часу форм та методів. Висвітлено негативний вплив радянської системи та позитивний вплив сімейного виховання на формування особистості з чітким розумінням необхідності збереження національної пам’яті, як важливого чинника формування національної свідомості, необхідної для продовження визвольного руху.