Теорія формування контрасту електронно-мікроскопічних зображень аморфних речовин складного хемічного складу - Бобик, М.Ю.; Боркач, Є.І.; Іваницький, В.П.; Сабов, В.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Розроблено теорію формування електронно-мікроскопічних зображень аморфних матеріялів і наносистем складного хемічного складу з урахуванням як амплітудного, так і дифракційного внеску в контраст. Показано, що за формування контрасту електронно-мікроскопічних зображень таких об’єктів відповідають три складові розсіяння електронів у межах апертурної діяфраґми об’єктивної лінзи: пружнє некогерентне, пружнє когерентне та непружній фон. Варіяції інтенсивности електронно-мікроскопічних зображень за рахунок пружнього некогерентного розсіяння визначаються розподілом атомової густини, змінами хемічного складу та відхилами геометричної товщини локальних ділянок досліджуваного зразка. Внесок пружнього когерентного розсіяння в контраст зображень зумовлюється відмінностями структурних факторів різних локальних ділянок, а внесок непружнього фону – відмінностями інтенсивности такого фону.