Особливості йоноутворення поліолів у мас-спектрометрії з лазерною десорбцією/йонізацією - Настасієнко, Н.С.; Фесенко, Т.В.; Снегір, С.В.; Покровський, В.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
У роботі представлено результати мас-спектрометричних досліджень поліолів, а саме, сорбіту, ксиліту та маніту, методами лазерної десорбції/йонізації (ЛДЙ), матричностимульованої лазерної десорбції/йонізації (МАЛДЙ) та графітоактивованої лазерної десорбції/йонізації (ГАЛДЙ). Встановлено, що йоноутворення цих поліолів відбувається шляхом приєднання катіонів натрію та калію до невтральної молекулі поліолу в позитивній моді, а в неґативній – відщепленням протона. Порівняння мас- спектрометричних даних, одержаних різними методами, довело, що використання графіту як матриці в методі ГАЛДЙ є найбільш ефективним для дослідження поліолів. Цей ефект спричинений польовою десорбцією поліолів, що відбувається внаслідок лазерного опромінення нанорозмірних дефектів поверхні графіту.