Особливості йоноформування фуллерену С₆₀ в мас-спектрометрії з лазерною десорбцією/йонізацією - Карпенко, О.Б.; Снегір, С.В.; Кизима, О.А.; Тропін, Т. В.; Авдєєв, М.В.; Покровський, В.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
У роботі методою безматричної лазерної десорбції/йонізації (ЛДЙ) досліджено йоноформування фуллерену С60, осадженого з розчинників з різними фізико-хемічними властивостями. За характером одержаних мас-спектрів встановлено, що процеси йоноутворення при ЛДЙ фуллерену С60, осадженого з N-метил-2-пірролідона (NMP), толуолу (TL), дисульфіду кремнію (CS2) на поверхню крицевого підложжя, відбуваються по-різному. Встановлено, що присутність молекуль розчинника N-метил-2-пірролідона в осадженій фуллереновій плівці стимулює фотополімеризацію фуллерену С60 під час ЛДЙ. Виявлено, що процес утворення фуллеренпохідних структур типу [С120−2n] + та [С180−2n] + в йонному джерелі мас-спектрометра характерний для фуллерену, осадженого з толуолу, тоді як осадження з CS2 пригнічує утворення таких структур.