Фазовий склад та електрофізичні властивості плівок заліза - Воробйов, С.І.; Однодворець, Л.В.; Пилипенко, О.В.; Чорноус, А.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
У роботі представлено результати комплексного дослідження фазового складу та електрофізичних властивостей плівок заліза. Показано, що вони мають ОЦК-структуру з параметром ґратниці, який збігається з даними для масивних зразків, за умови, що їх термообробка відбувається до деякої оптимальної, розмірнозалежної температури (То = 735 К), перегрів вище якої викликає зародження оксидної фази. На основі експериментальних залежностей температурного коефіцієнта опору плівок ОЦК-Fe до і після нанесення на них покриття Gd встановлено, що наявність покриття на поверхні базисних плівок підвищує розсіювальну здатність зовнішніх поверхонь і меж зерен для носіїв електричного струму.