Радіяційна модифікація власної дефектної структури плівок ТіО₂ з наночастинками шляхетних металів - Буско, Т.О.; Куліш, М.П.; Дмитренко, О.П.; Стащук, В.С.; Вітюк, Н.В.; Єременко, А.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Методою золь—ґель-синтези одержано тонкі нанокристалічні плівки ТіO₂, TiO₂/Ag та TiO₂/Au, які опромінювалися йонами Ті⁺ (Еi = 140 кеВ з флюенсами 1⋅10¹²—5⋅10¹⁴ йон/см2 ). Методою спектральної еліпсометрії одержано спектральну залежність оптичної провідности σ(Е) плівок. Залежно від складу плівок нанокомпозитів спектер оптичної провідности σ(Е) має різний характер, обумовлений вбиранням світла за рахунок наявности власних дефектів структури: кисневих вакансій (F²⁺-, F- і F⁺-центрів), йонів Ті³⁺ та міжвузлових атомів Ті. Спектри фотолюмінесценції плівок ТіO₂, TiO₂/Ag, TiO₂/Au мають декілька компонент, пов’язаних з різними центрами випромінення, відносна інтенсивність яких змінюється залежно від дози опромінення. Фотокаталітична активність плівок до та після йонного опромінення визначалася з розкладу барвника родаміну Б. Перебудова електронного спектру в таких тонких плівках за рахунок власних дефектів структури анатазу може сприяти фотокаталітичній активності під дією УФ і видимого діяпазонів спектру.