Структура та властивості потрійних поліелектроліт– металічних комплексів, підданих дії постійного магнітногополя - Демченко, В.Л. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
Досліджено вплив постійного магнітного поля (B = 0,1 Тл) на структурну організацію, термомеханічні та електричні властивості потрійних поліелектроліт–металічних комплексів, одержаних на основі поліелектролітних комплексів з еквімольним співвідношенням протилежно заряджених поліелектролітів (пектину і поліетиленіміну) та йонів перехідних металів Cu²⁺ , Ni²⁺ або Co²⁺ . Встановлено, що в міжмолекулярному просторі всіх полімер– металічних систем існують металополімерні комплекси; при цьому під дією постійного магнітного поля відбувається збільшення Бреґґової віддалі між шарами макромолекул, координованих йонами Cu²⁺ і Ni²⁺ та її зменшення у випадку катіонів Co²⁺ . Показано, що для вихідного поліелектролітного комплексу та полімер–металічних систем з Cu²⁺ й Ni²⁺ , підданих дії постійного магнітного поля, має місце зниження температури структурного склування, тоді як у випадку з Co²⁺ відбувається її підвищення. Всі полімер–металічні системи, піддані дії постійного магнітного поля, характеризуються підвищенням електропровідності на 1–1,5 порядки.