Синтез сферичних частинок кремнезему з тіосечовинними комплексотвірними групами в їх поверхневому шарі - Назарчук, Г.І.; Мельник, І.В.; Папаяніна, О.С.; Зуб, Ю.Л. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
З використанням Штоберової методи в етанол-аміачному розчині синтезовано сферичні частинки кремнезему з тіосечовинними комплексотвірними групами. Їх присутність підтверджується даними ІЧ- й ЯМР- спектроскопій та елементного аналізу. Однак за даних умов синтезу вміст функціональних груп (0,2–0,7 ммоль/г) виявився меншим від очікуваного на основі співвідношення алкоксисиланів, що реаґують. Встановлено, що збільшення часу перемішування розчину (з 2 до 12 год.) практично не впливає на середній розмір частинок, які утворюються під час синтезу (270 нм). Однак на розмір субмікронних частинок можна впливати варіюванням співвідношення компонентів, що реаґують, порядку їх введення та зміною температури реакційного розчину.