Вплив наночастинок на особливості перебігу мартенситного перетворення в зістарених стопах системи Cu–Al–Mn - Тітенко, А.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
Когерентні наночастинки, яких успадковано мартенситними кристалами, змінюють параметри мартенситного перетворення. В роботі з’ясовано немонотонну зміну температурного гістерезису мартенситного β₁ ↔ γ’ перетворення зі збільшенням часу за фіксованої температури старіння. Вивчено вплив режимів старіння стопів системи Cu–Al–Mn на надпружню поведінку аустенітної та мартенситної фаз. Максимальна величина надпружньої деформації, яку виявлено в аустенітному стані, відповідає мінімальній ширині температурного гістерезису мартенситного перетворення в стопах системи Cu–Al–Mn. Наявність наночастинок фази виділення збільшує напруження для утворення мартенситу в стопах Cu–Mn–Al у полі механічних напружень.