Оценка состояния фетоплацентарного комплекса при внутриутробном инфицировании плода в динамике беременности - Джафарова, С.Р.; Танько, О.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
На теперішній час внутрішньоутробні інфекції є однією з основних причин репродуктивних втрат, зумовлюючи від 5,7% до 30,0% неонатальної захворюваності та 15,4%-20,6% мертвонароджень. В результаті дослідження встановлено, що внутрішньоутробне інфікування (ВУІ) в ранні терміни вагітності призводить до аномалій розвитку плідного яйця та самовільного переривання вагітності. У II та III триместрах наслідком ВУІ є різні ускладнення вагітності: загроза переривання, пізній гестоз, анемія, інфекційні захворювання сечових шляхів, синдром затримки розвитку плода. При проведенні доплерометричного дослідження при ВУІ виявлено значні гемодинамічні порушення в маткових артеріях, артеріях пуповини, середній мозковій артерії плода. Найвиразніші зміни у системі мати-плацента-плід спостерігаються при поєднанні хламідійної та уреаплазменої інфекцій.