Мікроскопічна теорія енергії взаємодії атома та нанопори в рідині - Каім, С.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
У рамках кореляційної теорії неоднорідних простих рідин одержано вираз для енергії взаємодії атома та сферичної нанопори, наповненої газом. Виконано модельні розрахунки енергії взаємодії атом—нанопора в рамках континуального моделю рідини. Модельні розрахунки в рамках кореляційної теорії виконано з використанням моделю Фаулера. Числові розрахунки виконано для нанопор у рідкому арґоні. Показано принципову важливість урахування парних міжатомових кореляцій при розрахунках енергії взаємодії атом—нанопора та недостатність континуального моделю для аналізи взаємодій атомів та нанооб’єктів. Одержано узагальнений вираз для енергій взаємодії атом—нанопора та атом—нанокрапля з урахуванням довільного профілю густини атомів у нанопорі та нанокраплі.