Дисахариди як медіатори сорбції n-ацетилнейрамінової кислоти на поверхні наночастинок кремнезему - Цендра, О.М.; Лобанов, В. В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Розрахунками методою СУП МО ЛКАО у валентнім наближенні РМ3 рівноважної просторової будови та енергетики утворення адсорбційних комплексів NANA на поверхні наночастинки кремнезему, сформованих як при безпосереднім контакті, так і за участи дисахаридів (сахарози (Sacch) і лактози (Lac)), виявлено, що їх існування забезпечується водневими зв’язками між поверхнею кремнезему та адсорбованою молекульою, а також латеральними взаємодіями в адсорбційнім шарі. Встановлено структурувальну роль поверхні кремнезему.