Застосування нанорозмірних систем глинистих мінералів у комплексному лікуванні хворих на гемофілію «А» - Ковзун, І.Г.; Панько, А.В.; Яцьків, Є.В.; Нікіпeлова, О.М.; Гриценко, В.Ф.; Авер’янов, Є.В.; Бурнаєва, С.В.; Семеняка, В.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Нанорозмірні системи глинистих мінералів мають ряд важливих особливостей, які можна використовувати при місцевому лікуванні поверхневих інфікованих ран, опіків, та для покращення наслідків лікування гемартрозів і міжм’язових та внутрішньом’язових гематом у хворих на гемофілію. Показано, що застосування глинистих мінералів та кремнезему з добавками диметилсульфоксиду та рослинних екстрактів у комплексному лікуванні хворих на гемофілію дозволяє знизити рівень ендоінтоксикації і підвищити прокоаґулянтну активність крові, а в цілому — прискорити відновлення організму хворого після геморагічного ускладнення.