Творчі зв'язки між українськими професійними драматичними трупами і самодіяльними гуртками у другій половині ХІХ ст. - на початку ХХ ст. - Шкода, Н.А. (Культура народов Причерноморья, 2003)
Український драматичний театр другої половини ХІХ ст. – початку ХХ ст., був представлен професійними трупами і аматорськими гуртками. Між ними існували стійкі і регулярні зв’язки. Вони здійснювались у різних формах. Частими були особисті зв’язки під час гастролей професійних колективів. Організовувались спільні постановки українських вистав. Деякі з професійних артистів займались педагогічною діяльністю. Ці зв’язки збагачували творчу діяльність і професіоналів і аматорів, забезпечували спадкоємність у розвитку сценічного мистецтва.