Multiple сongenital аnomalies: epidemiology and a clinical analysis - Pishak, V.P.; Riznichuk, M.O. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою роботи було вивчення епідеміологічних показників множинних аномалій в новонароджених та плодів Чернівецької області. Матеріалом для даного дослідження слугували новонароджені та плоди із множинними вадами, матері яких постійно проживають у Чернівецькій області. Дослідження частоти МУВР проводилося на базі медико-генетичного центру Чернівецького обласного діагностичного центру. Моніторингом охоплено 51129 новонароджених, у 134 (7,54%) випадках виявлено множинні аномалії. Пренатальним ультразвуковим скринінгом виявлено 54 плоди із множинними вадами розвитку (МУВР). Вивчено частоту та динаміку частоти множинних уроджених вад у Чернівецькій області за період 2004–2008 рр. У новонароджених множинні уроджені вади займають четверте місце за поширеністю (2,6‰). При пренатальній діагностиці переважали плоди із МУВР траплялися у жінок, які проживають у передгірських районах — 28,0% випадків, та у плодів чоловічої статі (64,8%). Виявлено здебільшого поєднання вад кістково-м’язової системи із вадами нервової системи. Вади нервової системи у складі множинних вад траплялися у 81,5%, що може слугувати підставою для вдосконалення системи первинної профілактики множинних аномалій.