Нанорозмірні молекулярні кластери в рідких спиртах - Погорелов, В.; Дорошенко, І.; Євглевський, О.; Балявічус, В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Роботу присвячено визначенню структурних особливостей рідких метилового та етилового спиртів. Були виконані квантово-хімічні розрахунки нанорозмірних молекулярних кластерів, що утворюють структуру цих спиртів в рідкому стані, розраховано їхню оптимальну просторову геометрію, енергію утворення нанокластерів та електричні параметри. Виявлено динамічну стабільність структури рідких спиртів в досліджуваному температурному діяпазоні. Виконано кореляційну аналізу метилового та етилового спиртів, обчислено часи коливної релаксації. З’ясовано, що розширення коливних смуг у спектрах метанолу та етанолу пояснюється процесом дисоціяції водневих зв’язків.