Біоактивація ліофілізовани ксенодермо трансплантатів та їх трансплантація хворим з поверхневими опіками - Нагайчук, В.І.; Макац, В.Г.; Нагайчук, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2003)
Метою нашого дослідження є покрашення результатів лікування хворих з поверхневими опіками шляхом проведення на 2-3 добу після травми некректомії з одночасним закриттям рани ліофілізованими та біоактивовани-ми кеенодермотрансплантатами, 143 пацієнтам основної групи, віком від 6 місяців до 70 років проводили тангенціальну некректомію з одномоментним закриттям рани ліофілізованими та біоактивованими ксенодермотрансплантатами. 1-шу контрольну групу склали 87 аналогічних хворих, некректомія яким також проводилась на 2-3 добу з одночасним закриттям ран ліофілізованими ксенодермотрансплантатами без проведення біоактивації. В 2-гій контрольній групі лікування проводилось традиційним методом - некректомія на 6-10 добу з моменту травми з послідуючою самостійною епітелізацією поверхневих ран.